Back to the roots met een Scania 141

Alfred Klein is bij de liefhebbers bekend van zijn prachtige Scania 141 trekker met bijpassende oplegger. De trekker werd ooit nieuw aangeschaft door het Deense CTS, maar al snel doorverkocht aan eigenrijder Aage Johnson. De Silkeborg Veteran Rally door Denemarken was een mooie gelegenheid om met de oude Scania terug te gaan naar zijn Deense roots. Alfred maakte de schitterende trip met zijn zoon Tom, en maakte onderweg de foto’s die je hier ziet.

De rit naar Jutland gaat via Cuxhaven waar de boot naar Brunsbüttel genomen wordt. Vervolgens gaat de rit richting Flensburg om daar Denemarken binnen te rijden. Een rit met een klassieker, hoe goed gerestaureerd ook, betekent altijd dat je rekening moet houden met technische problemen. Onderweg uit zich dat in kapotte ruitenwissers. Geen enorm probleem, maar wel lastig. ,,Bij puur toeval komen we bij Spedition Anhalt terecht die ook een Scania 141 had staan. Daar mochten we het onderdeeltje wel van lenen.  Anhalt blijkt een echte liefhebber en blijkt zelfs een compleet museum te hebben! Zo is pech wel leuk, want zo zie je nog eens wat’’ aldus Alfred.

Eerste eigenaar

De volgende dag controleert de Deense douane de combinatie. Best leuk eigenlijk, want zo ging dat vroeger natuurlijk ook. Op Padborg wordt de Scania dealer nog even bezocht, en vervolgens ook de dealer in Vamdrup. Daar ziet Aage Johnson zijn truck voor het eerst weer terug. Hij was de eerste eigenaar van de Scania. ,,Eigenlijk was Continent Traffic Spedition officieel de eerste eigenaar. Zij kochten de truck namelijk nieuw in 1978. Dat bedrijf zat in Skanderborg , waar we nog even de loods bezocht hebben waar het bedrijf ooit gevestigd was. Al na een half jaar verkocht het bedrijf de trekker aan Aage Johnsen. Eigenlijk is dat voor mij dan ook de ‘eerste echte eigenaar’ want in tegenstelling tot de eerste koper had Aage wel degelijk wat met de Scania. En dat heeft hij nog steeds, zo blijkt als Alfred hem opzoekt na al die jaren. Johnson ziet de auto voor het eerst in ‘levende lijve’ na dertig jaar, en hij is in een betere conditie dan hij had kunnen dromen.

Midden Oosten

Aage reed de truck onder andere naar het Midden Oosten, eind zeventiger jaren. De originele landkaarten van die ritten heeft Alfred in zijn bezit. ,,Hij was enthousiast toen hij de truck weer zag en hij heeft er zelfs even mee gereden. Echt heel leuk.’’ Vervolgens ging de rit naar Silkeborg voor de veteranen rally, maar voor die rit moest de combinatie eerst gewassen worden. ,,Het was slecht weer onderweg en tijdens zo’n rit wil je mooi voor de dag komen.’’ Alfred rijdt half Denemarken door met de oude combinatie en maakt foto’s bij de nieuwe Lillebealtbrug. Ook bezoekt hij Middelfart Auto-Diesel. Ooit een beroemde Scania werkplaats. In de werkplaats blijken ze te werken aan de restauratie van twee identieke Scania’s 141..

Derde prijs!

Bij Jens Konrad in Silkeborg wordt het span gewassen voor de rondrit maar helaas blijft het regenen. Ook Konnrad blijkt een echte verzamelaar te zijn van klassieke Scania trucks. Schitterende trucks waaronder een LB76 en een L60 met een Deense cabine er op worden bewonderd door de Alfred en Tom. De oplegger wordt afgekoppeld om met de losse trekker naar de McDonnalds te gaan. Daar is tenslotte gratis WiFi en Facebook moet gevuld worden! De Silkeborg Rally zelf was een schitterende rit. Alfred: ,,Ze hadden een prachtige route uitgezet met heuvels, bossen en mooie steile klimmetjes er in. De V8 genoot zullen we maar zeggen. En wij ook trouwens, want bij de prijsuitreiking bleek dat we de derde prijs in de wacht hadden gesleept met onze Scania. Echt heel erg leuk, en fantastisch dat die Denen onze truck zo waarderen.’’ Uiteindelijk rijden de mannen op hun gemakje weer terug naar het Groninger land. 1500 vrijwel probleemloze kilometers gleden onder de wielen door. Een fantastische ervaring met een schitterend gerestaureerde Scania 141.

Iep van der Meer

(Kader)

De Scania 141 van Alfred Klein is van bouwjaar 1978. De trailer is een Burg uit 1973. De plaatsnamen achterop de oplegger zijn de namen van de thuishavens van de truck tot nu toe, plus de naam van de meest verre bestemming die de auto ooit aandeed. De naam ‘fornøjelse Lastbiler’ op de deur betekent zoiets als ‘voor de lol vrachtwagen’ in het Deens.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie